dimecres, 28 de maig del 2014

VINCULACIÓ AFECTIVA

Avui us vull parlar d'una noció que el mateix John Bowlby va batejar com concepte d'aferrament o afecció. Aquest concepte el podríem definir com el vincle afectiu que el bebè estableix amb una o diverses persones, normalment aquelles que en tenen cura, i que dóna lloc a una relació emocional on predomina l'efecte mutu i el desig de mantenir la proximitat.
El vincle d'aferrament proporciona seguretat emocional al bebè, fet indispensable per un bon desenvolupament de la personalitat. S'estableix en el primer any de vida i es va desenvolupant a mida que la relació del bebè amb els seus cuidadors avança. Aquest, implica una gran sensibilitat per interpretar i respondre a totes les senyls que el bebè envia, donant-li confiança en cada vegada que supleix una necessitat que té el nounat.

http://tresimes.wordpress.com/2012/05/25/teoria-del-vincle-afectiu/


Existeixen diferents maneres d'aferrament, i tot seguit en nomenarem les quatre tipologies:

Tipus d'aferrament segur (65-70% dels infants) explora junt amb la figura d'aferrament, s'altera quan s'ha de separar d'aquesta, s'alegra quan es produeix el retrobament i busca el contacte físic per consolar-se.





http://madreshoy.com/aprendizaje/ayudando-al-bebe-a-caminar_7241.html


Tipus d'aferrament insegur ambivalent (10-15% dels infants) en presència de la figura d'aferrament es nega a explorar l'entorn immediat, pateix molta angoixa davant la separació i després al retrobament resulta dificultós consolar-lo.

Tipus d'aferrament insegur evitatiu (20% dels infants) no tenen cap preferència entre la figura d'aferrament i altres adults, no li resulta gens angoixant separar-se d'aquesta i evita la figura d'afecció en la retrobada.

Tipus d'aferrament desorganitzat (10-12% infants) confusió en el moment de cridar l'atenció a la mare per anar a explorar, es produeixen conductes molt estereotipades, i s'angoixa molt amb la separació.


Però tot i aquests graus en el vincle, el mateix desenvolupament de l'infant ja comporta diferents etapes i diferenciacions en la vinculació efectiva:

  • 0-6 setmanes no mostra conductes d'aferrament (etapa preaferrament)
  • 6 setmanes a 6-8 mesos l'infant prefereix a les persones que li resulten conegudes, encara que no mostra por als estranys ni manifesta malestar al separar-se de la figura d'aferrament. Aquesta és l'etapa de la formació de l'aferrament.
  • 6 mesos als 18-24 mesos comença l'edat de l'estrany, té preferència per als coneguts i mostra rebuig cap als estranys. Aquesta és l'etapa d'aferrament.
http://www.mamapsicologainfantil.com/2012/06/mi-bebe-llora-ante-los-extranos-el-bebe.html



  • A partir dels 24 mesos ja disminueix l'ansietat en el moment de la separació, aquesta és l'etapa de formació de les relacions recíproques.
Podriem dir que el vincle d'aferrament o afecció és l'amor que senten els pares cap als seus fills, el que tota la vida ens ha permès crèixer més sans i segurs de nosaltres mateixos. Perquè està demostrat que els bebès que crèixen en una llar on sel's demostra afecte i amor crèixen més sans i forts, confiant molt més amb les seves possibilitats, sent més autònoms i disposats a acceptar nous desafiaments i reptes.

Perquè l'amor ajuda a crèixer de la mateixa manera que ho qualsevol altre aliment.

Us deixo un vídeo on explica molt bé que és el vinvle d'aferrament i alguns consells per dur-lo a terme correctament:

























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada